Sezon warzywny już się zaczął, więc wypada znów wrócić na właściwe tory i jeść więcej warzyw. Dziś robię placuszki z cukinii z marchewką, dymką i koperkiem - pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych.
Składniki (na ok. 10 placków):
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- pęczek dymki / szczypiorku
- siekany koperek
- jajo
- mąka do zagęszczenia ciasta
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aby puściła sok. Dobrze odcisnąć, dodać startą marchew i posiekaną dymkę oraz koperek, doprawić pieprzem do smaku i dosypać tyle mąki, aby masa warzywna kleiła się ze sobą. Smażyć na oleju aż placki będą złote. Odsączyć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Podawać ze słonym twarogiem lub po prostu posypane cukrem. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz