piątek, 2 października 2020

Spaghetti z karczochami

 


Mój pierwszy kontakt z karczochami zraził mnie do nich, ponieważ nieumiejętnie je obrałam i po obróbce termicznej plułam niejadalnymi jego częściami. Na szczęście piękny wygląd tych warzyw przekonał mnie, by po latach wrócić do prób stworzenia z nich czegoś pysznego. 

Składniki na 2 porcje:

  • ok 200 g makaronu
  • 3-4 karczochy
  • twardy ser dojrzewający
  • mały ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • oliwa do smażenia
  • pietruszka do posypania
  • sól
  • pieprz
  • chilli do smaku


Po obraniu zewnętrznych, twardych liści i przekrojeniu karczochów, odcinamy górną część kwiatu, twarde liście i pręciki (zostaje tylko podstawa kwiatu  - biała część ze zdjęcia powyżej  - i ewentualnie łodyżka). Im młodszy karczoch, tym lepiej, jednak około 80 procent każdej sztuki nie nadaje się do spożycia. Najlepiej cały proces wykonać w rękawiczkach, bo karczochy farbują dłonie. Po oczyszczeniu warzyw, wkładamy je do wody z cytryną żeby nie ściemniały. W międzyczasie gotujemy makaron. Karczochy wyjmujemy z wody, kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i po pół minuty wrzucamy karczochy, obsmażamy je przez około 1,5-2 minuty i zalewamy mlekiem oraz solimy do smaku. Dusimy 5-10 minut (jeśli mamy kawałek łodygi to nawet dłużej), aż karczochy będą miękkie. Dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy dodając posiekaną natkę pietruszki i ser i przekładamy na talerze. Doprawiamy pieprzem i, jeśli ktoś lubi, chilli dla lekkiej ostrości. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz