niedziela, 15 stycznia 2017

Sałatka Tex-Mex


Wracam do garów z obecnie moją ulubioną sałatką. Ten kolorowy przepis mignął mi gdzieś w internecie. Pod wpływem impulsu, no i z racji posiadania wszystkich składników w lodówce, zrobiłam ją i to był strzał w dziesiątkę. Sałatka jest idealna do grillowanych mięs niekoniecznie latem :)


Składniki (na 2-3 osoby):
  • główka sałaty rzymskiej lub gotowy miks sałat
  • ćwiartka papryki czerwonej
  • ćwiartka papryki żółtej
  • ćwiartka papryki zielonej
  • pół puszki czarnej fasoli konserwowej (można spróbować z czerwoną, ale czarna jest drobniejsza)
  • mała puszka (lub pół dużej) kukurydzy konserwowej
  • mała cebula czerwona
  • pół pęczka szczypioru z dymki
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • pół awokado
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z limonki lub cytryny
  • sól i pieprz 

Sałatki mają to do siebie, że ich przygotowanie jest banalnie proste. Tym razem nie jest inaczej. Zaczynamy od przygotowania sosu. Pół dojrzałego awokado, oliwę, czosnek, trochę listków kolendry, sok z limonki i przyprawy blendujemy na gładki sos i odstawiamy. Jeśli ktoś nie jest fanem kolendry, lub akurat nie jest w jej posiadaniu, można dodać pietruszkę - jadłam sałatkę w obu wersjach i jest równie smaczna.
Pokrojoną sałatę wkładamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, papryki pokrojone w kostkę, drobno posiekany szczypior i czerwoną cebulę i pomidorki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Całość polewamy sosem i mieszamy. Gotowe! Sałatka jest świetnym dodatkiem do grillowanego steku z wołowiny czy drobiu, jak również sprawdza się świetnie jako samodzielne danie, np do pracy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz