niedziela, 20 sierpnia 2017

Domowy sos meksykański


Dziś powracam z domowym sosem meksykańskim, bez dodatku cukru czy innych paskudztw, jakie można spotkać w produktach gotowych. Wystarczy nam 10 minut, kilka świeżych produktów i w mig można wyczarować obiad dla dwóch osób albo zawekować słoik sosu na zimę. Z racji kompletnego posiłku obiadowego, w przepisie uwzględnię także mięso z kurczaka lub indyka.

Składniki (na 2 porcje):


  • ok. 300 g fileta drobiowego
  • 1 mała cebula
  • pół dużej papryki czerwonej
  • pół dużej papryki zielonej
  • mała puszka kukurydzy (lub pół dużej)
  • mała puszka czarnej / czerwonej fasoli (lub pół dużej)
  • dwa duże dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów 
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki do łyżeczki pieprzu cayenne / chilli (w zależności od własnych preferencji smakowych)
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia 

Wszystkie przyprawy należy wymieszać, po uprzednim rozdrobnieniu kolendry i pieprzu np w moździerzu. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso pokrojone w paski (w przypadku opcji bezmięsnej, oczywiście ten etap pomijamy) i dosypać przyprawy. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy papryki pokrojone w kostkę, kukurydzę i fasolę oraz pokrojone pomidory. Dusimy około 10 minut na wolnym ogniu i viola!

Gotowy sos podajemy z ryżem lub tortillą. Olé! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz