poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Hummus z pietruszką


Kocham hummus miłością nieziemską. Odkąd pierwszy raz zasmakowałam tego cudeńka podczas podróży do Izraela, mogłabym go jeść i jeść. Mam znajome, które odwiedzając Polskę przywożą mi oryginalny smak mojej podróży w półkilowych pudełkach. Odkąd jednak zaczęłam robić swoją domową wersję, nie muszę już tak niecierpliwie czekać na ich przyjazd, a wersję oryginalną doprawiłam pietruszką, aby nadać mu trochę polskiego smaku ;)

Składniki:
ok 1 szklanki suchej ciecierzycy
1 łyżka pasty tahini
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
sól
natka pietruszki


Ciecierzycę namoczyć przez 12 w wodzie i wstawić do lodówki. Następnie wlać świeżej wody i gotować ok 90 minut. Po przestudzeniu odcedzić ziarna, ale pamiętać przy tym, by zostawić trochę wody z gotowania ciecierzycy. Ciecierzycę przełożyć do miski, dodać pastę tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sól i posiekaną natkę pietruszki i zblendować na gładką masę. Jeśli pasta będzie za gęsta, należy dolać trochę wody z gotowania ciecierzycy i miksować, aż masa będzie aksamitna. Gotowy hummus można trzymać w zamkniętym pojemniku do 3 dni w lodówce. Biorąc pod uwagę, że z racji sezamowej pasty hummus jest dość kaloryczny, najlepiej go jeść z warzywami pokrojonymi w słupki i oczywiście z umiarem. Najlepiej smakuje polany odrobiną oliwy z oliwek i posypany papryką słodką. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz