poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Musaka



Przepisów na musakę jest mnóstwo. Są nawet wersję z ziemniakami, natomiast ja uwielbiam klasyczną wersję, z bakłażanów, mielonej wołowiny lub jagnięciny i warstwy białego sosu.

Składniki (3-4 porcje):

2 bakłażany
400 g mielonej wołowiny / jagnięciny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
2 jajka
pół filiżanki śmietany
pół filiżanki mleka
100-150 g startej mozzarelli
pęczek pietruszki
sól, pieprz i oregano do smaku

Wykonanie rozpoczynamy od przygotowania bakłażana. Kroimy go w cienkie plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na ok 10 minut. Takie 'pocenie' bakłażana pomaga pozbyć się  charakterystycznej goryczki. Następnie plastry opłukujemy w wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i grilujemy / obsmażamy skropiwszy lekko oliwą.
Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie, dodając pod koniec czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe. Dodajemy pomidory pelati, doprawiemy solą, pieprzem i oregano i dusimy parę minut.
W naczyniu żaroodpornym komponujemy zapiekankę. Dno wykładamy plastrami bakłażana, którego można jeszcze lekko posolić, a następnie kładziemy połowę mięsa z pomidorami. mięso posypujemy połową natki pietruszki. Na to ponownie kładziemy warstwę bakłażana, mięsa i pietruszki. Ostatnią warstwą jest bakłażan. Wierzch posypujemy startą mozzarellą a następnie zalać sosem powstałym z połączenia jajek, mleka i śmietany. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut. Jeśli mamy termoobieg, można go włączyć na ostatnie 5 minut, aby ser się przyrumienił. I gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz