Dziś mój pyszny żurek! Nauczył mnie go mój ojciec. Zdecydowanie za rzadko go robię. Najlepszy jest z jajkiem, lecz u mnie nie załapało się już na sesję - nie zdążyło ;)
Składniki (na 6 porcji)
- 6 lasek białej kiełbasy (surowej)
- 200 g boczku wędzonego
- 0,5 l zakwasu do żurku
- włoszczyzna
- duża cebula
- liść laurowy
- majeranek
- ziele angielskie
- 2 łyżki Vegety Natur
- pół kubeczka śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Kiełbasę zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem Vegety Natur, ziela angielskiego i liści laurowych przez ok 20 minut. Wyciągamy kiełbasę i kroimy ją w plasterki, po czym wrzucamy ją z powrotem do zupy. W międzyczasie kroimy boczek i cebulę w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i wrzucamy do garnka. Kiedy włoszczyzna się ugotuje, wyjmujemy ją, pora wyrzucamy, a warzywa korzeniowe można zblendować i dodać do zupy. Wlewamy zakwas i gotujemy parę minut, po czym dodajemy śmietanę. Podajemy z jajkiem i chlebkiem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz