Tydzień Azjatycki w stolicy zainspirował mnie do spróbowania swoich sił w kuchni chińskiej po raz kolejny. Pierogi nie są moją mocną stroną, ale, o dziwo, poszło mi świetnie i, co najważniejsze, efekt końcowy wyszedł pyszny.
Składniki (na ok. 20 pierożków):
Ciasto:
- 50 g mąki ryżowej
- 180 g mąki pszennej + malutki zapas do podsypania
- pół szklanki gorącej wody
Farsz wieprzowy:
- ok. 250 g mielonej wieprzowiny
- pół pęczka siekanej kolendry (można zastąpić lub zmieszać z pietruszką)
- ok. łyżki startego imbiru
- ząbek czosnku
- ok. łyżki posiekanej dymki
- dwie łyżki sosu sojowego
- pieprz
Farsz krewetkowy:
- 200 g krewetek koktajlowych
- 1 mała marchewka drobno posiekana
- pół żółtej papryki drobno posiekanej
- papryczka chilli drobno posiekana
- pół pęczka siekanej kolendry (można zastąpić lub zmieszać z pietruszką)
- ok. łyżki startego imbiru
- ząbek czosnku
- ok. łyżki posiekanej dymki
- dwie łyżki sosu sojowego
Zalać mąkę ryżową gorącą wodą, wymieszać łyżką i odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 15-20 minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło. W międzyczasie połączyć składniki farszu. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, wycinać kółka, na środek kłaść łyżeczkę farszu i zawijać brzegi w sakiewki. Gotowe pierożki umieścić w bambusowym koszyczki do gotowania na parze lub w zwyczajnym garnku, pamiętając o tym, żeby dno wyłożyć podziurkowanym papierem do pieczenia (ja kładę ucięty kawałek papieru w garnku i dziurkuję w miejscu dziurek sitka). Gotować 8-9 minut. Podawać z sosem sojowo-miodowym, chilli lub innym wg upodobania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz