niedziela, 8 lipca 2018

Pierożki Dim Sum



Tydzień Azjatycki w stolicy zainspirował mnie do spróbowania swoich sił w kuchni chińskiej po raz kolejny. Pierogi nie są moją mocną stroną, ale, o dziwo, poszło mi świetnie i, co najważniejsze, efekt końcowy wyszedł pyszny.

Składniki (na ok. 20 pierożków):

Ciasto:
  • 50 g mąki ryżowej
  • 180 g mąki pszennej + malutki zapas do podsypania
  • pół szklanki gorącej wody

Farsz wieprzowy:
  • ok. 250 g mielonej wieprzowiny
  • pół pęczka siekanej kolendry (można zastąpić lub zmieszać z pietruszką)
  • ok. łyżki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • ok. łyżki posiekanej dymki
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • pieprz

Farsz krewetkowy:
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 1 mała marchewka drobno posiekana
  • pół żółtej papryki drobno posiekanej
  • papryczka chilli drobno posiekana
  • pół pęczka siekanej kolendry (można zastąpić lub zmieszać z pietruszką)
  • ok. łyżki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • ok. łyżki posiekanej dymki
  • dwie łyżki sosu sojowego

Zalać mąkę ryżową gorącą wodą, wymieszać łyżką i odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 15-20 minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło. W międzyczasie połączyć składniki farszu. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, wycinać kółka, na środek kłaść łyżeczkę farszu i zawijać brzegi w sakiewki. Gotowe pierożki umieścić w bambusowym koszyczki do gotowania na parze lub w zwyczajnym garnku, pamiętając o tym, żeby dno wyłożyć podziurkowanym papierem do pieczenia (ja kładę ucięty kawałek papieru w garnku i dziurkuję w miejscu dziurek sitka). Gotować 8-9 minut. Podawać z sosem sojowo-miodowym, chilli lub innym wg upodobania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz