poniedziałek, 27 czerwca 2022

Krem z kukurydzy


Weekendowy mini urlop i wizyta w kubańskiej restauracji przypomniała mi, jak bardzo kocham wszystko co smakuje po latynosku ;) Po powrocie zaczęłam pichcenie od kremu z kukurydzy, która mi zalegała w kolbach w zamrażarce. Zupa wyszła obłędna!

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 3 kolby kukurydzy (jeśli chcemy użyć kukurydzy z puszki, potrzeba nam co najmniej dwie puszki);
  • 3 ziemniaki średniej wielości;
  • 1 mała cebulka przesmażona;
  • 1 spory ząbek czosnku;
  • 2 cm kawałek imbiru (można zastąpić suszonym);
  • 1 kłącze kurkumy (można zastąpić suszonym);
  • ok 1 litr bulionu;
  • 2 łyżki masła;
  • pół kubka śmietany 18%;
  • sól, pieprz, chili do smaku;
  • kolendra lub pietruszka do posypania.

W głębokim garnku roztopić masło, zeszklić cebulę i czosnek, dodać ziarna kukurydzy i poddusić ok 10 minut. Dodać bulion i pokrojone drobno ziemniaki, doprawić do smaku imbirem, kurkumą, solą, pieprzem i chili  i gotować do miękkości (ok 20 minut). Doprawić śmietaną, przestudzić lekko i zblendować. Ja lubię jeszcze przetrzeć całość przez sito. Część ziaren kukurydzy można zostawić w całości do dekoracji. Na wierzchu posypać kolendrą lub pietruszką i zmielić trochę chili. Gotowe!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz