Składniki (na 3 porcje)
- ok 600 g mięsa drobiowego (udo / pierś);
- 3 ziemniaki średniej wielkości;
- 1 duża cebula;
- pół papryki czerwonej;
- pół papryki zielonej;
- szklanka passaty pomidorowej;
- szklanka białego wina wytrawnego;
- ok. 15 zielonych oliwek;
- 2-3 łyżki kaparów;
- 1-2 listki laurowe;
- sok z jednej pomarańczy;
- sok z jednej limonki;
- 3-4 ząbki czosnku;
- łyżeczka papryki słodkiej;
- oliwa / olej rzepakowy do smażenia;
- kolendra / pietruszka do posypania;
- sól i pieprz do smaku.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki (wg uznania), solimy, pieprzymy, dodajemy przeciśnięty czosnek i sok z limonki i pomarańczy. Oryginalnie na Kubie używa się soku z kwaśnych pomarańczy, ale wystarczy podmienić owoce i też wychodzi jak należy. Zostawiamy mięso na minimum 20 minut żeby się pomarynowało, a następnie kawałek po kawałku kładziemy na patelnie z rozgrzanym olejem. Jeśli zostanie nam marynata, nie wyrzucamy jej, przyda się później. Podsmażamy mięso aż się zacznie złocić, ale niezbyt długo, szczególnie jeśli używamy piersi z kurczaka. Zdejmujemy mięso z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i papryki (grubość krojenia wg gustu) i szklimy. Następnie dodajemy pozostałą marynatę, passatę oraz wino i przykręcamy ogień, dusząc całość około 5 minut. Dodajemy oliwki i kapary oraz pokrojone ziemniaki i wkładamy z powrotem mięso. Dusimy całość tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem, posypujemy zieleniną. Serwujemy, jak w kuchni kubańskiej, z ugotowanym białym ryżem lub fasolą, ale dobrze smakuje też solo lub z sałatką z sałaty, pomidora i ogórka z delikatnym winegretem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz