poniedziałek, 17 kwietnia 2023

Krem z gruszki i pasternaku.


 

Krem z pasternaku chodził za mną od dawna, jednak jest to warzywo, które nieczęsto gości w naszych marketach, a szkoda. Zamówiłam więc kilo tego smacznego korzenia przez internet i postanowiłam zrobić z niego pyszną zupę. 

Składniki na 3-4 porcje:

  • około pół kilograma pasternaku; 
  • dwie dojrzałe gruszki (najlepiej odmiany konferencja);
  • około pół litra bulionu warzywnego;
  • około pół szklanki mleka; 
  • oliwa z oliwek; 
  • sól;
  • pieprz;
  • tymianek; 
  • grzanki chlebowe / chipsy z boczku / prażone migdały do posypania. 

Pasternak obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oliwie aż zmięknie. Po około 5 minutach dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę i chwilę podsmażamy z pasternakiem. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Dolewamy mleko, blendujemy na gładką masę (w razie potrzeby dodajemy nieco więcej bulionu lub mleka), a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem i serwujemy z grzankami lub innym ulubionym dodatkiem - ja zrobiłam grzanki z chleba z dodatkiem oliwy, czosnku granulowanego i wędzonej papryki.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz