czwartek, 2 listopada 2023

Kremowa zupa jarzynowa z kurczakiem


Przepyszna, sycąca zupa, która gości na moim stole każdej jesieni.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łyżki masła klarowanego;
  • 1 cebula;
  • 2 marchewki;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki mąki;
  • 2 spore ziemniaki;
  • 1 litr rosołu / bulionu;
  • 2 filety z kurczaka;
  • 1/4 główki brokuła;
  • szklanka mrożonego groszku;
  • 200 ml śmietany 30%;
  • 2-3 gałązki tymianku (lub łyżeczka suszonego)
  • sól i pieprz do smaku.

W garnku z grubym dnem roztopić masło, wrzucić pokrojone w kostkę cebulę, marchewki i selera, i podsmażyć, aż warzywa zmiękną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć jeszcze pół minuty, wsypać mąkę i smażyć około minuty, aż przestanie być surowa. Wlać rosół, włożyć filety (można je przekroić na cieńsze kawałki), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz tymianek i gotować około 15 minut na małym ogniu, po czym wyjąć mięso, pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do zupy. Jeśli używaliśmy świeżego tymianku, wyjąć gałązki z zupy. Dodać małe różyczki brokuła i groszek, i gotować krótko, około 2 minut, żeby zachowały swój soczysty kolor. Wlać śmietanę i doprawić do smaku sola i pieprzem. Gotowe. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz