Składniki (na 4 porcje):
- 2 łyżki masła klarowanego;
- 1 cebula;
- 2 marchewki;
- 2 łodygi selera naciowego;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 łyżki mąki;
- 2 spore ziemniaki;
- 1 litr rosołu / bulionu;
- 2 filety z kurczaka;
- 1/4 główki brokuła;
- szklanka mrożonego groszku;
- 200 ml śmietany 30%;
- 2-3 gałązki tymianku (lub łyżeczka suszonego)
- sól i pieprz do smaku.
W garnku z grubym dnem roztopić masło, wrzucić pokrojone w kostkę cebulę, marchewki i selera, i podsmażyć, aż warzywa zmiękną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć jeszcze pół minuty, wsypać mąkę i smażyć około minuty, aż przestanie być surowa. Wlać rosół, włożyć filety (można je przekroić na cieńsze kawałki), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz tymianek i gotować około 15 minut na małym ogniu, po czym wyjąć mięso, pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do zupy. Jeśli używaliśmy świeżego tymianku, wyjąć gałązki z zupy. Dodać małe różyczki brokuła i groszek, i gotować krótko, około 2 minut, żeby zachowały swój soczysty kolor. Wlać śmietanę i doprawić do smaku sola i pieprzem. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz