poniedziałek, 29 czerwca 2015

Makaron z zielonej soi z szynką szwarcwaldzką i pomidorami



Makaron z zielonej soi kupiłam już jakiś czas temu. Koniecznie chciałam go zjeść dziś na kolację, ale całe popołudnie zastanawiałam się z czym go przyrządzić. Sos pomidorowy był zbyt sztampowy, poza tym nie miałam akurat mięsa mielonego. Ostatecznie zaimprowizowałam i wykorzystałam jedyne mięsko jakie miałam z lodówce czyli szynkę szwarcwaldzką.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g makaronu z zielonej soi (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością) lub zwykłego sojowego
  •  opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
  •  małe opakowanie pomidorków koktajlowych
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 łyżki oliwy 
  • 2 gałązki bazylii
  • sól, pieprz do smaku

 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szynkę pokroić na paseczki i  usmażyć na suchej patelni teflonowej. Zdjąć ją z patelni, wlać oliwę i podsmażyć krótko czosnek pokrojony w plasterki a następnie dodać pomidorki pokrojone na ćwiartki. Dodać szynkę oraz odsączony makaron i porwane listki bazylii a następnie wymieszać i natychmiast podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz