poniedziałek, 22 czerwca 2015
Mleko sojowe
Nadal poszukuję alternatywy do krowiego mleka, którego pić niestety już nie mogę. Ekologiczną soję trzymałam już jakiś czas w oczekiwaniu na tę chwilę, jednak nie mogłam się do niej przekonać, mając niemiłe doświadczenie z mlekiem kupnym. Wyszło lepiej niż się spodziewałam, a mleko to stało się zaczątkiem innych doświadczeń kulinarnych z soją, o których niebawem napiszę.
Szklankę soji należy namoczyć przez min 12 godzin w zimnej wodzie (w lodówce), zmieniając ją co kilka godzin. Po namoczeniu wypłukać, zblendować i zagotować w 3 szklankach świeżej wody. Gdy piana zacznie się unosić, jak w przypadku mleka krowiego, należy wlać kolejną szklankę zimnej wody i doprowadzić ponownie do zagotowania. Wodę wlewamy w ten sposób 3 razy. Soja musi gotować się ok 35-40 minut. Następnie miksturę studzimy i cedzimy przez sito wyłożone gazą. Pozostałą soję - okarę, można wykorzystać do kotletów, pasztetu lub nawet owsianki (jest przepyszna), a mleka można użyć do kawy, owsianki lub można z niego zrobić tofu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz