środa, 24 czerwca 2015
Tofu z mleka sojowego
Wynik mojej tęsknoty za serem twarogowym, którego jeść nie mogę. Do jego wykonania potrzeba jedynie mleka sojowego i soku z cytryny.
Wlewamy do garnka mleko sojowe i wstawiamy do zagotowania. Ja użyłam w tym celu ok 3/4 litra mleka. Gdy mleko jest gorące, dodajemy sok z cytryny - ja wcisnęłam sok z jednego owocu, ale można dać go trochę więcej, jeśli ktoś lubi kwaskowaty smak sera. Odstawiamy mleko na ok 30 minut, aż się zetnie. Następnie cedzimy mleko przez sitko wyłożone gazą, zawijamy gazę i obciążamy, aby wycisnąć nadmiar płynu. Po około godzinie możemy pałaszować serek :)
Polecam robić tofu z większej ilości mleka, gdyż moja próba dała serek w ilości przedstawionej na zdjęciu. Ale pierwsze koty za płoty :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz