poniedziałek, 8 lutego 2016

Pasta z wątróbki


Niezwykle smaczna, domowa i zdrowsza wersja pasztetu. Świetnie sprawdza się jako przekąska imprezowa, podawana na kawałkach bagietki, lub po prostu dobra alternatywa gotowych wędlin.

Składniki (na objętość słoiczka ze zdjęcia):
  • 125 g wątróbki drobiowej (najlepiej indyczej)
  • duża marchewka
  • 5 sporych pieczarek
  • kawałek selera (ok 80 g)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Warzywa obrać i pokroić na małe kawałki. Razem z umytą i oczyszczoną wątróbką ugotować na parze przez około 15-20 minut. Przełożyć do rozdrabniacza lub kielicha blendera, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i zblendować na gładką masę. Jeśli chcemy wykonać większą ilość, po włożeniu pasztetu do słoików, pasteryzujemy go trzykrotnie w ciągu trzech dni, gotując ok. pół godziny w garnku napełnionym wodą do połowy wysokości słoiczków. Trzykrotna pasteryzacja umożliwi przechowywanie pasztetu poza warunkami chłodniczymi do pół roku. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz