wtorek, 2 lutego 2016

Brownie bez pszenicy


Brownie w wersji bez pszenicy pojawiło się w moim domu jako wynik eksperymentów z kaszą jaglaną. Miałam akurat ostatnią torebkę tejże kaszy w domu, jak również nieodpartą chęć na słodkie i postanowiłam spróbować zrobić ciasto na jej bazie.

Składniki (na 8 kawałków):
  • 1 torebka kaszy jaglanej / 0,5 szklanki
  • 0,5 szklanki cukru (ja użyłam ksylitolu)
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki kakao (można dać mniej)
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli trzeba)
  • garstka płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru pudru (ja zrobiłam z ksylitolu)
Przygotowania zaczynamy od ugotowania kaszy. Można ułatwić sobie życie i ugotować kaszę w woreczku, jednak ja zawsze gotuję ją na sypko, tj przelewam kaszę zimną wodą i wrzątkiem przed gotowaniem i wkładam do osolonego wrzątku w proporcji 1:1,5 i gotuję 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Przestudzoną kaszę łączymy  ze wszystkimi składnikami oprócz płatków migdałowych i cukru pudru, i mieszamy za pomocą malaksera / blendera na gładką jednolitą masę. Otrzymane ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy płatkami migdałowymi, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 180 stopni przez 45 minut. Po przestudzeniu kroimy na kawałki i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli jesteście w stanie pohamować apetyt i nie zjeść wszystkiego na raz, polecam przechowywanie ciasta w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysychało. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz