niedziela, 14 lutego 2016

Ciasto cynamonowo-gryczane z jabłkami


Mimo małego rygoru dietetycznego, który w naszym domu został narzucony, nie mogłam oprzeć się pokusie zrobienia ciasta, którym uraczyli mnie ostatnio przyjaciele na popołudniowej herbatce. Trochę jednak zmodyfikowałam ilości i składniki, i tym sposobem wyszła mi mała foremka cynamonowej rozkoszy z jabłkami.

Składniki:
  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • pół szklanki ksylitolu
  • 2 jaja
  • ćwierć szklanki oleju kokosowego
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 jabłka
  • garstka rodzynek
  • garstka orzechów włoskich
Jajka należy zmiksować z ksylitolem, cukrem waniliowym i olejem kokosowym, po czym dodać składniki sypkie, a po zmieszaniu dodać obrane i pokrojone drobno jabłka, rodzynki i posiekane orzechy. Mi masa wyszła bardzo gęsta, ale po upieczeniu ciasto było puszyste. Całość wyłożyć do foremki (ja użyłam małego naczynia żaroodpornego) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz