Pomysł na tego placka zrodził się dwa dni temu, gdy nabrałam ochoty na kurczaka z rożna. Ponieważ mój mąż za nim nie przepada, bo według niego pierś, jedyna część kurczaka, którą jada, jest za sucha i bez smaku, skończyło się tak, że zjadłam ulubione skrzydełka, skórę 💓 i kawałek piersi i reszta została nietknięta. Z racji tego, że nie lubię marnować jedzenia, a klasyczną potrawkę także jadam sama, postanowiłam przerobić resztę mięsa na klasyczny amerykański placek z mięsem.
Składniki ( ok. 6 porcji)
Ciasto:
- 300 mąki uniwersalnej (ja dałam 1/3 porcji mąki owsianej);
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 kostka zimnego masła;
- ok 200g maślanki / jogurtu greckiego;
- 1-2 łyżki wody;
- 1 jajko do posmarowania ciasta;
- 50g masła;
- 2 małe cebule pokrojone w kostkę;
- 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki;
- 1 łodyga selera pokrojona w kostkę;
- 2 ząbki czosnku zgniecione przez praskę;
- 3 czubate łyżki mąki;
- 3 gałązki świeżego tymianku - otarte;
- 2 czubate łyżki posiekanej natki;
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- ok 400 ml rosołu / bulionu drobiowego;
- 100 ml śmietany 30%
- ok 400g mięsa z kurczaka z grilla / z rosołu
- 150g mrożonego groszku
Do dużej
miski wsypać mąkę, cukier i sól i wymieszać. Dodać stopniowo masło starte na
tarce o dużych oczkach (zetrzeć trochę i zmieszać z mąką), najlepiej robić to w
gumowych rękawiczkach, dzięki czemu masło będzie się wolniej nagrzewać i
mięknąć. Zmieszać dobrze i lekko ugnieść (masa będzie miała dość sypką
konsystencję), ale krótko. Wstawić na kwadrans do zamrażarki, żeby masło się
schłodziło. Po tym czasie dodać maślankę lub jogurt i ugnieść na zwartą kulkę.
Jeśli będzie zbyt sucha, dodać po łyżce wody. Całe ciasto podzielić na pół,
spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Czas na wypełnienie placka. Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojone warzywa.
Dodać zioła i przyprawy a następnie wsypać mąkę i wlać bulion. Mieszać
energicznie, żeby nie powstały grudki. Zostawić na małym ogniu aż sos
zgęstnieje, a następnie wsypać groszek i pokrojone mięso z kurczaka. Zdjąć z
ognia.
Rozgrzać
piekarnik do 200˚C i w międzyczasie rozwałkować placki, oprószając je
delikatnie mąką. Rozwałkować na średnicę nieco większą niż nasze naczynie do
zapiekania. Ułożyć je dokładnie w foremce, dociskając palcami. Na ciasto
wykładamy nasze mięsne wypełnienie a na wierzch drugą warstwę ciasta. Połączyć brzegi
mocno dociskając palcami, a niepotrzebną odstającą część ciasta odciąć. Środek
placka na wierzchu lekko naciąć nożem. Całość posmarować rozkłóconym jajkiem i
wstawić do piekarnika na 45 minut. Po wyjęciu odczekać przynajmniej 10 minut
żeby placek nieco przestygł. Można go także po upieczeniu mrozić – w całości
lub w kawałkach.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz