wtorek, 29 czerwca 2021

Pot pie - zapiekanka z mięskiem :)

 


Pomysł na tego placka zrodził się dwa dni temu, gdy nabrałam ochoty na kurczaka z rożna. Ponieważ mój mąż za nim nie przepada, bo według niego pierś, jedyna część kurczaka, którą jada, jest za sucha i bez smaku, skończyło się tak, że zjadłam ulubione skrzydełka, skórę 💓 i kawałek piersi i reszta została nietknięta. Z racji tego, że nie lubię marnować jedzenia, a klasyczną potrawkę także jadam sama,  postanowiłam przerobić resztę mięsa na klasyczny amerykański placek z mięsem. 


Składniki ( ok. 6 porcji)

Ciasto: 

  • 300 mąki uniwersalnej (ja dałam 1/3 porcji mąki owsianej);
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 kostka zimnego masła;
  • ok 200g maślanki  / jogurtu greckiego;
  • 1-2 łyżki wody;
  • 1 jajko do posmarowania ciasta;
Nadzienie:

  • 50g masła;
  • 2 małe cebule pokrojone w kostkę;
  • 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki;
  • 1 łodyga selera pokrojona w kostkę;
  • 2 ząbki czosnku zgniecione przez praskę;
  • 3 czubate łyżki mąki;
  • 3 gałązki świeżego tymianku - otarte; 
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki;
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • ok 400 ml rosołu / bulionu drobiowego;
  • 100 ml śmietany 30%
  • ok 400g mięsa z kurczaka z grilla / z rosołu
  • 150g mrożonego groszku

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier i sól i wymieszać. Dodać stopniowo masło starte na tarce o dużych oczkach (zetrzeć trochę i zmieszać z mąką), najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach, dzięki czemu masło będzie się wolniej nagrzewać i mięknąć. Zmieszać dobrze i lekko ugnieść (masa będzie miała dość sypką konsystencję), ale krótko. Wstawić na kwadrans do zamrażarki, żeby masło się schłodziło. Po tym czasie dodać maślankę lub jogurt i ugnieść na zwartą kulkę. Jeśli będzie zbyt sucha, dodać po łyżce wody. Całe ciasto podzielić na pół, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. 
Czas na wypełnienie placka. Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojone warzywa. Dodać zioła i przyprawy a następnie wsypać mąkę i wlać bulion. Mieszać energicznie, żeby nie powstały grudki. Zostawić na małym ogniu aż sos zgęstnieje, a następnie wsypać groszek i pokrojone mięso z kurczaka. Zdjąć z ognia.

Rozgrzać piekarnik do 200˚C i w międzyczasie rozwałkować placki, oprószając je delikatnie mąką. Rozwałkować na średnicę nieco większą niż nasze naczynie do zapiekania. Ułożyć je dokładnie w foremce, dociskając palcami. Na ciasto wykładamy nasze mięsne wypełnienie a na wierzch drugą warstwę ciasta. Połączyć brzegi mocno dociskając palcami, a niepotrzebną odstającą część ciasta odciąć. Środek placka na wierzchu lekko naciąć nożem. Całość posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika na 45 minut. Po wyjęciu odczekać przynajmniej 10 minut żeby placek nieco przestygł. Można go także po upieczeniu mrozić – w całości lub w kawałkach.
Smacznego :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz