sobota, 23 maja 2015
Karmelizowana cebula
Pyszny dodatek mięs, hamburgerów czy pizzy. Można ja nawet położyć na kanapkę z wędliną czy serem pleśniowym.
Składniki:
1 kg cebuli (czerwonej lub białej)
4 łyżki cukru (ja używam ksylitolu)
3 łyżki oleju
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
sól do smaku
Pokroić cebulę w półplasterki i wrzucić na rozgrzany olej, smażyć na wolnym ogniu aż cebula zacznie zmieniać kolor. Dodać wino, cukier i ocet i dusić do miękkości aż płyn odparuje. Posolić do smaku. Cebulę można przełożyć do słoiczka i poddać pasteryzacji lub wstawić do lodówki i zjeść w ciągu kilku dni. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz