poniedziałek, 25 maja 2015

Bułki bez grama pszenicy


Wciąż poszukuję przepisu na pieczywo idealne. Jako że mój ukochany nie może jeść pszenicy, postanowiłam pokombinować z różnymi rodzajami mąki i sprawdzić co z tego wyniknie. Smak bułek jest świetny, niestety, z moich obliczeń wynika że jedna taka bułka, która ma wagę ok. 100 gram (tak! to nie pomyłka - pieczywo bez ulepszaczy jest ciężkie) ma prawie 280 kalorii. Ale cóż, czasem trzeba wybrać - zdrowie czy chemia ze spulchniaczami.

Składniki (mi wyszło 9 bułek):
150 g mąki owsianej
150 g mąki z cieciorki
150 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej
100 g mąki gryczanej
15-20 g drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżeczka soli
300 ml wody
żółtko do posmarowania bułek przed pieczeniem

Zaczynamy od przygotowania mąki. Mąkę owsianą, gryczaną czy ryżową można zrobić samodzielnie mieląc odpowiednie składniki w młynku. Ja przygotowałam mąkę gryczaną i ryżową, gdyż akurat nie miałam jej w domu. Mąki przesiewamy przez sito. W międzyczasie mieszamy pokruszone drożdże z letnią wodą, cukrem lub jak a moim przypadku, ksylitolem, solą i powoli dosypujemy mąkę mieszając wszystko drewnianą łyżką. Nie polecam wlewania całości płynu do mąki bo ciasto źle się wyrabia, poza tym w ten sposób łatwiej jest sprawdzić czy dosypać mąki gdy ciasto jest za rzadkie czy dolać nieco wody, gdy jest za twarde. Wyrobione ciasto podzielić na kawałki i formować bułki. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia, a następnie posmarować żółtkiem zmieszanym z wodą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz