czwartek, 10 września 2015

Zupa krem z dyni


Idzie jesień, nie da się ukryć. Wróciłam do pracy, do tego ostatnio mój piekarnik odmówił posłuszeństwa, więc jakiś czas nie działałam tak prężnie w kuchni jak bym chciała. Ale wróciłam. Jako, że dały mi się odczuć juz pierwsze jesienne chłody i zaowocowały lekką chrypką, postanowiłam zrobić moją cudowną jesienną zupę - rozgrzewający krem z dyni.


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 600 g obranej dyni
  • ok 1 litra bulionu
  • 1 duża cebula
  • kawałek imbiru (ok. 6 cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • odrobina masła do smażenia
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Dynię obieramy i rozdrabniamy (można ją pokroić w drobną kostkę, zetrzeć na tarce lub użyć rozdrabniacza). Podobnie robimy z cebulą. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę, żeby się zeszkliła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dynię. Dusimy parę minut i wkładamy do garnka z bulionem. Gotujemy aż dynia będzie zupełnie miękka, dodając starty na tarce imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Następnie dodajemy serek topiony i blendujemy na gładką masę. Podajemy z kawałkami przesmażonego boczku albo grzankami lub groszkiem ptysiowym. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz