niedziela, 13 września 2015

Zupa krem z cukinii


Ostatni zachwyt nad zupą dyniową pociągnął za sobą kolejne eksperymenty. Jako, ze od paru dni w lodówce leżała piękna cukinia, postanowiłam wykorzystać ją jako bazę do zupy.


Składniki (na 3 porcje):
  • 600 g cukinii
  • 1 cebula
  • ok. litr wody
  • serek mascarpone (170g)
  • łyżka masła do smażenia
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie grzanki / groszek ptysiowy do posypania 
Wykonanie tej zupy nie różni się zbytnio od kremu z dyni opisanego  . Cebulę rozdrabniamy i przesmażamy na maśle, dodajemy rozdrobnioną cukinię - można jej nie obierać, zupa zyska na kolorze. Smażymy wszystko aż warzywa zmiękną, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak, by pokryła warzywa. Gotujemy około 10 minut, przyprawiamy, po czym zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone i blendujemy na gładką masę. I Voila! Zupę można udekorować bazylią lub miętą i posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz