Ostatni zachwyt nad zupą dyniową pociągnął za sobą kolejne eksperymenty. Jako, ze od paru dni w lodówce leżała piękna cukinia, postanowiłam wykorzystać ją jako bazę do zupy.
Składniki (na 3 porcje):
- 600 g cukinii
- 1 cebula
- ok. litr wody
- serek mascarpone (170g)
- łyżka masła do smażenia
- łyżka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie grzanki / groszek ptysiowy do posypania
Wykonanie tej zupy nie różni się zbytnio od kremu z dyni opisanego . Cebulę rozdrabniamy i przesmażamy na maśle, dodajemy rozdrobnioną cukinię - można jej nie obierać, zupa zyska na kolorze. Smażymy wszystko aż warzywa zmiękną, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak, by pokryła warzywa. Gotujemy około 10 minut, przyprawiamy, po czym zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone i blendujemy na gładką masę. I Voila! Zupę można udekorować bazylią lub miętą i posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz