Ida święta, czas popełnić bigos. Ile gospodyń, tyle przepisów, jedni dodają pomidory, inni grzyby, jeszcze inni różne rodzaje mięsa. Oto mój przepis, idealny dla mnie, smaczny i nie przesadzony. Porcje trudno oszacować, jeśli ma się do czynienia z miłośnikami tejże potrawy.
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej (prawdziwej, nie ukwaszonej)
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 laski kruchej kiełbasy
- ok 0,5 kg boczku wędzonego
- Vegeta Natur
- porcja włoszczyzny
- 1 cebula
- listek laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- suszone grzyby leśne (ilość wg upodobania, ja dałam ok 3 garście)
- kminek (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowania zaczynamy od ugotowania mięsa. Łopatkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy Vegetę Natur i gotujemy ok 1,5 godziny dodając w międzyczasie włoszczyznę. Do wywaru można również dodać boczek wędzony (ja daję go połowę). Zalewamy również wodą grzyby, zagotowujemy i pozostawiamy w wodzie na ok. 2 godziny. Ugotowane mięso wystudzić i pokroić na małe kawałki. Kapustę odciskamy z soku i płuczemy, a następnie zalewamy odcedzonym wywarem pozostałym po gotowaniu mięsa oraz pokrojone mięso i zagotowujemy Pozostałą część mięsa kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni i wrzucamy go kapusty. Podobnie robimy z cebulką, a do całości dodajemy także pokrojone grzyby. Przyprawiamy bigos solą i pieprzem, obficie majerankiem oraz opcjonalnie kminkiem, jednakże nie każdy lubi jego smak, dlatego jeśli się na niego decydujemy, należy robić to z umiarem. Całość dusimy na wolnym ogniu ok godziny i wyłączamy do przestudzenia. Następnego dnia zagotowujemy ponownie. Im dłużej bigos stoi, tym lepszy jest jego smak. Myślę, że w przypadku mojego, nie dotrwa on zapewne do czwartego dnia ;) Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz