Przepis ten wykorzystuję już od wielu lat. Świetna przekąska na imprezę, ale sprawdzi się także jako danie obiadowe.
Składniki (na duuuużą miskę)
- 1 kg piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 12 łyżek mąki
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- przyprawa do skrzydełek kentucky
- olej
- duża paczka płatków kukurydzianych (500g)
- ok 250 g bułki tartej
Piersi kroimy na kawałki wielkości palca, i wkładamy do miski. Dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę słodką i przyprawę do skrzydełek kentucky i dodajemy tyle oleju, żeby rozprowadzić przyprawy równomiernie po mięsie. Można opcjonalnie mięsko dosolić, jednak przyprawa do kurczaka ma już sól, więc ja to pomijam. Całość wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Kiedy kurczak przejdzie już aromatem przypraw, przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe z mąki, jajek, wody oraz z dodatkiem przypraw których użyliśmy do mięsa. Przygotowujemy również panierkę mieszając pokruszone płatki kukurydziane z bułką tartą. Bułkę można pominąć dodając więcej płatków drobniej zmielonych np w rozdrabniaczu, natomiast nie należy dopuścić do tego aby bułki było więcej niż płatków podczas panierowania, bo końcowy efekt nie będzie już tak dobry. Pojedyncze kawałki mięsa moczymy w cieście naleśnikowym i obtaczamy w panierce. Jest to dość żmudny proces i polecam używać rękawiczek, gdyż mieszanka ciasta i panierki lubi się kleić i wchodzić pod paznokcie. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanym tłuszczu uważając, żeby nie był za gorący, bowiem panierka może się spalić, a mięso będzie surowe w środku. gotowe kąski odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy. Kąski są pyszne w towarzystwie przeróżnych sosów chilli, czosnkowego, egzotycznego i mojego faworyta - barbecue.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz