Kolejna odsłona przepisu przydatnego podczas diety warzywno owocowej. Tym razem są to wegańskie gołąbki z farszem warzywnym, bez dodatku kaszy czy ryżu. Ciekawa alternatywa dla mięsnych gołąbków.
Składniki (na kilkanaście gołąbków):
- kapusta włoska
- 2 marchewki
- pół selera
- mała cukinia
- pół bakłażana
- 1 duża cebula
- 1 kalarepa
- natka pietruszki
- Vegeta Natur
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- opakowanie passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
Liście kapusty parzymy we wrzątku i pozbawiamy twardych części. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju. W międzyczasie wszystkie warzywa drobno siekamy. Możemy w tym celu użyć rozdrabniacza. Proporcję warzyw można dobierać dowolnie, wszystko zależy od naszych upodobań, jednakże dobrze jeśli wszystkiemu smak nadaje cukinia lub włoszczyzna - bakłażan ma swoistą goryczkę. Rozdrobnione warzywa dodajemy do cebuli, dolewamy wody i dusimy warzywa do miękkości. Doprawiamy do smaku Vegetą Natur lub solą, jeśli wolimy bardziej słoną wersję, oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia, a następnie zawijamy go w liście kapusty i układamy ciasno w garnku. Zalewamy całość passatą pomidorową, dolewamy trochę wody i dusimy ok 20 minut na wolnym ogniu. I gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz