czwartek, 31 grudnia 2015

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym



Sałatka, którą dziś uszykowałam, była dla mnie objawieniem ostatnich świąt. Od wielu lat nie jadłam gruszek, z powodu przesytu z dzieciństwa. Kiedy zatem spróbowałam sałatki z tym owocem, byłam tak zaskoczona połączeniem jego smaku z serem pleśniowym, że zaczęłam chętnie ją pałaszować na pierwsze karnawałowe kolacje. Tak też będzie i dziś!

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 2 gruszki
  • 100 g sera pleśniowego (ja używam z niebieska pleśnią)
  • 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 50 g migdałów w płatkach 
Sos sałatkowy:
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Migdały prażymy na suchej patelni, aż będą lekko brązowe. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na drobne kawałki. Podobnie kroimy ser pleśniowy oraz szynkę i mieszamy powyższe składniki z mieszanką sałat. Mieszamy wszystkie składniki sosu i polewamy sałatkę. Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz