Dziś uraczę was makaronem z krewetkami. Nie jest to pierwsza tego typu potrawa, którą zrobiłam, jednak dziś postanowiłam połączyć makaronową klasykę pomidorową z lekką awangardą w postaci krewetek. Podobne danie jadłam dość niedawno w jednej z knajpek serwujących pasty i postanowiłam spróbować je odtworzyć na bazie składników, które miałam akurat w domu.
Składniki (na 2 porcje:)
- 6-7 gniazdek tagliatelle (lub inny makaron, który lubimy)
- 350g obranych krewetek
- ok pół szklanki passaty pomidorowej
- 1 szalotka
- oregano
- bazylia
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- oliwa do smażenia
- tarty parmezan do posypania (opcjonalnie)
Siekamy szalotkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dolewamy passatę, dodajemy oregano i bazylię (nie podaję konkretnej ilości, bo ja daję "na oko", w zależności od ilości sosu, załóżmy, że po łyżeczce), trochę soli, pieprzu i cukru do smaku. Kiedy sos się trochę zredukuje dodajemy krewetki i dusimy ok 4 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i po odsączeniu dodajemy do sosu. Mieszamy z sosem i natychmiast podajemy. Przed podaniem można makaron posypać tartym parmezanem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz