Ostatnio natknęłam się na kolejny cykliczny boom na smaki Azji w sklepach, stąd też postanowiłam iść z prądem i przyrządzić małe co nieco na bazie makaronu błyskawicznego Chow Mein. Do tego trochę warzyw, kurczak i sos hoisin i tak oto w 10 minut wyczarowałam sycący obiad.
Składniki (na 2 porcje):
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 mała papryka
- 3 szalotki lub 1 mała cebula
- 3 marchewki
- ok. 90 g. kiełków fasoli mung
- 1 szczypiorek
- 125 g sosu hoisin
- 3 łyżki oleju ( ja użyłam oleju z ryżu i zielonej herbaty)
- 125 g makaronu Chow Mein
Makaron zalać wrzątkiem na 3 minuty i odsączyć. Rozgrzać mocno patelnię lub wok, wlać olej i podsmażyć krótko szalotkę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka i podsmażyć na złoto. Dodać warzywa (oprócz szczypiorku)i kiełki i smażyć około dwóch minut a następnie dodać sos hoisin. Po około minucie dodać makaron i szczypiorek, wymieszać i natychmiast podawać. Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz