sobota, 2 stycznia 2016

Bruschetta z pomidorami


To danie jest najpyszniejsze latem, kiedy pomidory mienią się bezwstydną czerwienią i nęcą swoim zniewalającym zapachem. Kiedy jednak udało mi się dorwać takie pachnące pomidory zimową porą, nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia sobie bruschetty. Jej smak przywodzi mi na myśl najcieplejszą porę roku, za która już tak bardzo tęsknię.

Składniki (na 2 porcje):
  • 6-8 kromek bułki wrocławskiej lub chleba pszennego
  • oliwa z oliwek - ja używam pikantnej 
  • kilka gałązek bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Wylewamy oliwę na talerz i moczymy jedną stronę każdej kromki pieczywa. Następnie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 5 minut , aż wierzch się lekko przypiecze. W międzyczasie pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy porwane listki bazylii, doprawiamy do smaku i mieszamy. Wyciągamy kromki z piekarnika i nacieramy obranymi ząbkami czosnku - tutaj sugeruję dowolną proporcję, mi wystarczy jeden ząbek czosnku, ale są również tacy, co dodatkowo lubią dodać wciśnięty czosnek do pomidorów z bazylią. Teraz kładziemy warzywa na kromki pieczywa i zjadamy. Pyszności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz