czwartek, 7 lipca 2016

Keftedes - greckie pulpeciki



Świeżo po powrocie ze słonecznej Grecji i cięższa o parę kilo z powodu pysznego jedzenia, postanowiłam odtworzyć kolejny ze smaków tego kraju, który wrył się mocno w moje podniebienie. Zrobiłam greckie keftedes, czyli pulpety wołowe z sosem pomidorowym z pyszną fetą.

Składniki (na 4 porcje):
  • 500g mielonej wołowiny
  • czubata łyżeczka suszonego oregano
  • czubata łyżeczka suszonej mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula posiekana w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki bułki tartej
  • 12 ziaren pieprzu (lub pół łyżeczki mielonego)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki mleka
  • oliwa z oliwek do smażenia
 Sos pomidorowy:
  • 2 puszki pomidorów 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 100 g fety (prawdziwej!)
  • sól, pieprz, cukier (opcjonalnie) do smaku
Przygotowania zaczynamy od drobnego posiekania cebuli i przeciśnięciu czosnku przez praskę. Przyprawy ziarniste utłuc w moździerzu, dodać pozostałe przyprawy i zioła i połączyć z mięsem. Dodać mleko, rozkłócone jajko, bułkę tartą i dobrze połączyć. Można dolać odrobinę wody, jeśli mięso będzie suche. Uformować małe owalne klopsiki i podsmażyć na oliwie z oliwek. Zdjąć mięso z patelni, na reszcie oliwy podsmażyć krótko czosnek. Dodać rozdrobnione pomidory, doprawić do smaku i dodać pokruszoną fetę. Wrzucić klopsiki i dusić w sosie na małym ogniu przez około 20 minut. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą miętą. Serwować z ryżem, pitą czy pieczonymi ziemniakami, z sosem tzatziki i sałatką grecką. Smacznego / Kali orexi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz