Świeżo po powrocie ze słonecznej Grecji i cięższa o parę kilo z powodu pysznego jedzenia, postanowiłam odtworzyć kolejny ze smaków tego kraju, który wrył się mocno w moje podniebienie. Zrobiłam greckie keftedes, czyli pulpety wołowe z sosem pomidorowym z pyszną fetą.
Składniki (na 4 porcje):
- 500g mielonej wołowiny
- czubata łyżeczka suszonego oregano
- czubata łyżeczka suszonej mięty
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula posiekana w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki bułki tartej
- 12 ziaren pieprzu (lub pół łyżeczki mielonego)
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki mleka
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 puszki pomidorów
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 100 g fety (prawdziwej!)
- sól, pieprz, cukier (opcjonalnie) do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz