piątek, 22 lipca 2016

Spaghetti arrabiata


Dziś obiad w 15 minut. Klasyczny sos arrabiata jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego geniusz tkwi w prostocie!

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 porcje makaronu
  • 1 duża cebula
  • 2 papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 300 g passaty lub obranych i posiekanych pomidorów 
  • sól i pieprz do smaku
 Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i chilli drobno posiekać. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i wrzucić cebulę i papryczkę chilli. Chwilę podsmażyć a następnie dodać posiekany czosnek, uważając, by go nie przypalić. Dodać passatę pomidorową lub pomidory, poddusić na wolnym ogniu alby sos zgęstniał i doprawić do smaku. Ugotowany i zahartowany makaron wrzucić do sosu, wymieszać i natychmiast podawać. Można go również posypać tartym parmezanem. Pycha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz