Dziś obiad w 15 minut. Klasyczny sos arrabiata jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego geniusz tkwi w prostocie!
Składniki (na 2 porcje):
- 2 porcje makaronu
- 1 duża cebula
- 2 papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 300 g passaty lub obranych i posiekanych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i chilli drobno posiekać. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i wrzucić cebulę i papryczkę chilli. Chwilę podsmażyć a następnie dodać posiekany czosnek, uważając, by go nie przypalić. Dodać passatę pomidorową lub pomidory, poddusić na wolnym ogniu alby sos zgęstniał i doprawić do smaku. Ugotowany i zahartowany makaron wrzucić do sosu, wymieszać i natychmiast podawać. Można go również posypać tartym parmezanem. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz