czwartek, 14 lipca 2016

Souvlaki


Uwielbiam raz na jakiś czas zrobić greckie souvlaki. To nic innego niż kawałki mięsa wieprzowego lub drobiowego nadzianego na szpadki i upieczonego na ruszcie. W greckich tawernach można spotkać przeróżne sposoby serwowania - z ryżem, frytkami, z pitą. Ja najbardziej lubię wieprzowe souvlaki z sosem tzatziki oraz pitą, oczywiście w towarzystwie sałatki horiatiki, zwanej u nas grecką :)

Składniki (na 2- 3 porcje):
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1/4 filiżanki oliwy z oliwek
  • 1/4 filiżanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz do smaku

Mięso pokroić w dużą kostkę (ok 3 cm). Oliwę, wino, sok z cytryny, pokruszony listek laurowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła połączyć w szklanej misce. Włożyć mięso do marynaty na 2-3 godziny. Drewniane szpadki, na którym będziemy piec mięso należy zamoczyć w wodzie. Mięso nadziać na szpadki, oprószyć solą i pieprzem i piec na rozgrzanym ruszcie ok 10 minut. Przed podaniem można je jeszcze skropić sokiem z cytryny do smaku. Podawać najlepiej z pitą i sosem tzatziki oraz sałatką grecką lub wedle własnych upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz