niedziela, 18 stycznia 2015

Sałatka z roszponką i tuńczykiem

Na pomysł tej sałatki wpadłam po jednym z treningów, kiedy potrzebowałam białka, a nie chciałam przesadzać z wieczornym posiłkiem. W lodówce natomiast miałam sporo ciekawych rzeczy, które postanowiłam połączyć w jednym daniu.


Składniki (na 2 porcje):
  • 3-4 garście roszponki
  •  2 jajka ugotowane na twardo 
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 
  • szklanka mrożonego groszku 
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki 
  • 1 czerwona cebula 
  • 4 łyżki kaparów

Sos: 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub francuskiej 
  • 2 łyżki miodu 
  • sól, pieprz do smaku

Zmieszać składniki sosu i zostawić na min 10 minut, aby się "przegryzł". Umytą roszponkę rozkładamy na talerzach. Jajka kroimy na osiem części i kładziemy na roszponce. Tuńczyka odsączamy z zalewy, lekko rozdzielamy widelcem, ale tak, by kawałki ryby były w miarę całe i układamy na wierzchu. Groszek blanszujemy przez ok 1-2 minuty we wrzątku a następnie hartujemy zimną wodą i posypujemy sałatkę. Kukurydzę i kapary odsączamy, cebulę kroimy w piórka i posypujemy sałatkę. Na koniec polewamy przygotowanym sosem i pałaszujemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz