Składniki (na 2 porcje):
- 3-4 garście roszponki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- szklanka mrożonego groszku
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki kaparów
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy sarepskiej lub francuskiej
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz do smaku
Zmieszać składniki sosu i zostawić na min 10 minut, aby się "przegryzł". Umytą roszponkę rozkładamy na talerzach. Jajka kroimy na osiem części i kładziemy na roszponce. Tuńczyka odsączamy z zalewy, lekko rozdzielamy widelcem, ale tak, by kawałki ryby były w miarę całe i układamy na wierzchu. Groszek blanszujemy przez ok 1-2 minuty we wrzątku a następnie hartujemy zimną wodą i posypujemy sałatkę. Kukurydzę i kapary odsączamy, cebulę kroimy w piórka i posypujemy sałatkę. Na koniec polewamy przygotowanym sosem i pałaszujemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz