Składniki (na 3-4 porcje):
- ok 0,5 kg fileta z piersi indyka (można użyć kurczaka)
- 2 duże cebule
- ok 10 dużych pieczarek
- pół papryki czerwonej
- 0,5 l bulionu (stawiamy na naturalny bulion, ale jeśli nie ma wyboru, może być z kostki)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki oleju
- sól i pieprz do smaku
Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na łyżeczce masła, a następnie przełożyć do garnka. Pieczarki i paprykę pokroić w plasterki i postąpić jak z cebulą. Pierś indyczą kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju. Wrzucamy do garnka i całość zalewamy bulionem. Dodać sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą, a następnie dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec zaprawić śmietaną. Gotowe! Ja lubię go jeść solo, ale można go podawać ze świeżym pieczywem, np bagietką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz