piątek, 23 stycznia 2015

Strogonow z indyka

Pewnego razu zatęskniłam za strogonowem, który skradł moje serce lata temu. Mając jednak na uwadze długość gotowania wołowiny, postanowiłam zrobić wersję szybszą i bardziej fit i wykorzystałam pierś indyczą. Produkt finałowy tak mi zasmakował, że od tej pory robię tylko taką wersję.



Składniki (na 3-4 porcje):
  • ok 0,5 kg fileta z piersi indyka (można użyć kurczaka)
  • 2 duże cebule
  • ok 10 dużych pieczarek
  • pół papryki czerwonej
  • 0,5 l bulionu (stawiamy na naturalny bulion, ale jeśli nie ma wyboru, może być z kostki)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na łyżeczce masła, a następnie przełożyć do garnka. Pieczarki i paprykę pokroić w plasterki i postąpić jak z cebulą. Pierś indyczą kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju. Wrzucamy do garnka i całość zalewamy bulionem. Dodać sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą, a następnie dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec zaprawić śmietaną. Gotowe! Ja lubię go jeść solo, ale można go podawać ze świeżym pieczywem, np bagietką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz