sobota, 25 kwietnia 2015

Risotto z owocami morza



Jako zagorzała fanka owoców morza nie mogłam pominąć risotto z nimi. Gdyby do niego dodać kawałki ryby oraz kurczaka, mogłoby również uchodzić za domową Paellę, niemniej jednak taka wersja jest również smaczna, a i dość przystępna dla każdego, gdyż mrożone mieszanki owoców morza znaleźć można w niemal każdym markecie.

Składniki (dla 2 osób)
150g ryżu arborio
300 g owoców morza
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu
250 ml białego wytrawnego wina
papryczka chilli
natka pietruszki
pół łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka curry
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju w międzyczasie dodając posiekaną papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypać ryż i smażyć przez około 2 minuty, po czym wlać wino. Gotować na wolnym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn i sukcesywnie dolewać bulion. Po około 15 minutach włożyć owoce morza i dusić przez około 3-4 minuty. Doprawić do smaku curry, papryką ostrą, solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki, wymieszać i natychmiast podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz