wtorek, 28 kwietnia 2015

Sałatka z soczewicą i szparagami



Wynik lodówki pełnej szparagów i totalnego spontanu kulinarnego. Wciąż poszukuję nowych połączeń. Oto jedno z nich.

Składniki (dla 1 osoby)

pół szklanki soczewicy
ok. pół pęczka szparagów (liczba zależy od upodobań)
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Soczewicę przepłukać i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Są przepisy mówiące o gotowaniu przez 7 minut, jak również takie gdzie gotuje się ją 15 minut. Szparagi ugotować na parze a następnie pokroić na małe kawałki, zostawiając główki do dekoracji. Szynkę pokroić w paseczki. Zmieszać wszystko i doprawić lekko oliwą, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz