niedziela, 19 kwietnia 2015

Chińszczyzna z kurczakiem





Wracam do pichcenia w nowych okolicznościach przyrody. Zmieniłam mieszkanie i  przeprowadziłam się z dużej kuchni do aneksu kuchennego, w związku z tym przyzwyczajenie się do nowych warunków trochę czasu mi zajęło. Myślę, że teraz czuję się na tyle swobodnie, że mogę ponownie realizować się w gotowaniu.
Przepis ten zrodził się już w okolicach świąt wielkanocnych, ale jako że raczej konwencją w ten okres się nie wpisywał, postanowiłam poczekać na chwilę gdy zrobię blogowy comeback.

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 600 gram kurczaka (pierś bez skóry)
  • 3-4 duże liście kapusty pekińskiej
  • duża marchew
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół papryki czerwonej
  • pół cukinii
  • 1/3 słoiczka pędów bambusa w zalewie
  • 100 gram namoczonych grzybów MUN
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • łyżka przyprawy chińskiej / pięć smaków
Kurczaka pokroić w paseczki i obsmażyć na oleju. Kapustę pokroić w cienkie paski, marchewkę, paprykę i cukinię pokroić w zapałki, cebulę posiekać jak najdrobniej. Warzywa wrzucić do podsmażonego kurczaka. Namoczone grzyby posiekać i wraz z pędami bambusa dodać do reszty smażących się składników. Doprawić sosem sojowym, pieprzem i przyprawą. Podawać solo, z ryżem ugotowanym na sypko lub z makaronem sojowym. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz