czwartek, 9 lipca 2015

Chipsy z jarmużu


Jarmuż ponownie wraca do łask w naszym kraju. Mój romans z nim trwa od roku, głównie za sprawą chipsów, które z nich robię. Nie jest to może najlepszy sezon na to kapustne warzywo, ale podczas ostatnich zakupów udało mi się na niego trafić, stąd na blogu zawitały właśnie chipsy jarmużowe.

Składniki:
  • jarmuż
  • sól
  • oliwa 
  • przyprawy (opcjonalnie)

Jarmuż myjemy, osuszamy i wycinamy twarde łodygi, a liście rwiemy na mniejsze kawałki. Rozkładamy liście na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą oraz solą i przyprawami według upodobania. Ja zwykle używam papryki słodkiej, ta wersja jednak była tylko solona. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 12 minut, uważając jednak aby się nie spaliły - wtedy są gorzkie i tracą swój smak. W przypadku używania termoobiegu czas należy nieznacznie skrócić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz