poniedziałek, 6 lipca 2015

Falafel z bobu


Uwielbiam romansować z kuchnią bliskowschodnią. Falafel, czyli kotlecik wegetariański, gości na moim stole bardzo regularnie, jednakże osobiście preferuję wersję z bobu niż klasyczną z ciecierzycy. Korzystam teraz z sezonu  na bób i czego nie zjem zaraz po ugotowaniu, zaraz przerabiam na falafel.

Składniki (na ok 24 kotleciki):
  • ok 400 g ugotowanego i obranego bobu
  • 2 małe cebule
  • 1 cytryna
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • świeża mięta 
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 -3 łyżki mąki (ja używam z ciecierzycy, pszennej można dodać mniej)
Ugotowany i obrany bób przełożyć do rozdrabniacza, dodać cebulę, garść świeżej kolendry lub pietruszki oraz ok. 10 listków mięty i przyprawy a także startą skórkę z cytryny i sok z całego owocu. Następnie całość zmiksować. Masa nie musi być idealnie gładka. Mąkę należy dodać na końcu, jej ilość uzależniona jest od spoistości masy. Z masy formować kulki lekko spłaszczając wierzch. Smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju aż będą złociste, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z hummusem lub jogurtem naturalnym przyprawionym miętą, pietruszką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz