Składniki (na ok. 20 trufli):
- 400g daktyli
- 100g blanszowanych migdałów (można zmniejszyć proporcje na rzecz innych orzechów bez skórki)
- pół łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżki kakao
- łyżka rumu (można zastąpić aromatem rumowym)
- wiórki kokosowe
Daktyle zalać wrzątkiem i odczekać ok. 10 minut, aby się namoczyły i zmiękły. W międzyczasie migdały i ewentualnie inne orzechy zmielić za pomocą rozdrabniacza lub młynka do kawy. Miękkie daktyle należy dobrze odsączyć z wody, zblendować na gładką masę, a następnie dodać orzechy, kakao i cynamon oraz rum i wymieszać. Masa powinna być miękka, ale niezbyt klejąca. Następnie bierzemy łyżeczkę masy i formujemy w dłoniach kulki następnie odkładając na kawałku papieru do pieczenia. Kiedy wszystkie kuleczki są gotowe, obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Nasze trufle możemy także obtoczyć w kakao lub orzechach czy migdałach, jeśli mamy ich większą ilość. Gotowe trufle wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, a jeśli potrzebujemy ich szybciej,lub nie możemy poskromić łakomstwa, można włożyć talerz do zamrażarki na 10-15 minut. Smacznego!
Należy pamiętać że daktyle same w sobie mają dużo cukru (do 80%) i mimo, iż są to cukry proste, nie należy z nimi przesadzać na diecie. Polecam szukać daktyli, które nie są konserwowane dwutlenkiem siarki, bo są po prostu zdrowsze.
Jako że jestem słodyczoholiczką na diecie ;) ten przepis bardzo mi się spodobał. W lodówce zalegają mi daktyle, więc już chyba wiem co w ten weekend będę podjadać do kawy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!