poniedziałek, 9 lutego 2015

Wątróbka z karmelizowaną cebulą i jabłkami


Dziś na tapecie królowa podrobów - wątróbka. Niby takie nic, ale jakże kontrowersyjna bestyjka. Dla jednych przysmak, dla innych koszmar dzieciństwa. Skąd zatem pomysł opublikowania przepisu na wątróbkę? Otóż mój Ukochany, na wieść o tym, że zamierzam ją przygotować, skrzywił się z obrzydzeniem, gdyż wspomnienie wątróbki ze szkolnych obiadów było dla niego traumą samą w sobie. Brewka mi pykła, pomyślałam: podejmę to wyzwanie i przygotowałam swoją wersję. W efekcie w ciągu ostatniego tygodnia robiłam ją już 3 razy - bo miał na nią ochotę. Chyba musi być niezła...

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 -3 jabłka
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • masło i olej do smażenia
  • sól
  • mleko
  • 1 łyżka cukru

Przygotowania rozpoczynamy od oczyszczenia wątróbki z błon i namoczeniu jej w mleku na parę godzin (najlepiej na całą noc), dzięki czemu traci ona swój charakterystyczny gorzkawy posmak.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki i smażymy na łyżce masła. Jak już się zrumienią, dodajemy cukier, aby się skarmelizowały. Zdejmujemy jabłka z patelni,  a następnie smażymy na maśle cebulę pokrojoną w półplasterki. Gdy cebula nam się zrumieni, ściągamy ją z patelni, dolewamy trochę oleju i smażymy obtoczoną w bułce tartej wątróbkę aż się ładnie zrumieni, a środek będzie przesmażony. Pod koniec smażenia dodajemy jabłka i cebulę, mieszamy i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz