niedziela, 22 lutego 2015

Ciecierzyca w pomidorach



Ciecierzyca to moja kolejna wielka miłość rodem z Bliskiego Wschodu. Staram się zawsze mieć w domu zapas, a kiedy mnie nachodzi ochota, moczę ją jak groch i następnego dnia gotuję. Jednak, gdy ochota jest nagła i cierpliwość nie pozwala tyle czekać, chwytam ciecierzycę puszkowaną. Dla takiej właśnie ciecierzycy znalazłam zastosowanie w tym oto szybkim i prostym przepisie.

Składniki (na 1-2 porcje):
  • puszka ciecierzycy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • szczypta cynamonu 
  • olej do smażenia

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać ciecierzycę z odsączoną z zalewy i podsmażyć krótką chwilę, po czym dodać pomidory z puszki. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cynamonu. Po chwili podawać. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz