Ciecierzyca to moja kolejna wielka miłość rodem z Bliskiego Wschodu. Staram się zawsze mieć w domu zapas, a kiedy mnie nachodzi ochota, moczę ją jak groch i następnego dnia gotuję. Jednak, gdy ochota jest nagła i cierpliwość nie pozwala tyle czekać, chwytam ciecierzycę puszkowaną. Dla takiej właśnie ciecierzycy znalazłam zastosowanie w tym oto szybkim i prostym przepisie.
Składniki (na 1-2 porcje):
- puszka ciecierzycy
- puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać ciecierzycę z odsączoną z zalewy i podsmażyć krótką chwilę, po czym dodać pomidory z puszki. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cynamonu. Po chwili podawać. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz