środa, 18 listopada 2015

Ciasteczka maślane



Rzadko piekę ciasteczka, ale zakochałam się od pierwszego wejrzenia w stempelkach do ciastek i kupiłam je bez zastanowienia. Trzeba było zatem popełnić także i ciasteczka, żeby je przetestować. Zdecydowałam się na ciasteczka maślane z nutką cytryny.

Składniki ( na ok 50 ciasteczek):

  • 500 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny + ewentualnie starta skórka
  • 2 jajka
  •  szczypta soli


    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesianą mąkę, jajka, cytrynę i sól i wyrobić na jednolitą masę, po czym włożyć do lodówki na minimum pół godziny, aby masa stężała. Ja część ciasta zużyłam na drugi dzień, ale przed chłodzeniem włożyłam je do torebki foliowej.
    Przed rozwałkowaniem wygnieść chwilę ciasto - jeśli jest zbyt klejące dodać mąki, tak aby miało konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek. Wyciąć okrągłe kształty i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Stempelkiem poodciskać wzorek i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez 10-12 minut. I najtrudniejsza część - wystudzić przed zjedzeniem, walcząc z łakomstwem :)



  • 125 g masła 
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko 
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • - See more at: http://www.bistromama.pl/2014/06/ciastka-cytrynowo-maslane-idealne-do.html#sthash.oaYmUBEx.dpuf

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz